2022.09.01.

Kultúrűlis örökség megörzése

Fontos, hogy a roma fiatalok tisztában legyenek a kulturális örökségükkel

 

 

Családi nappal várta az érdeklődőket a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet és a pécsi FUND Cigány Alapművészeti Iskola a sánci Kultúr Kertben. A közös programmal az intézményben nyújtott kulturális lehetőségekre hívták fel a figyelmet.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a környékbeli romák megismerjék saját örökségüket, gyökereiket. Szolnok Ferenc, a megyei cigány civil szervezet elnöke stábunknak elárulta, hogy a kulturális bemutató mellett egy beszélgetést is beiktattak a programba, ahol a résztvevőket informálták a roma kultúra sokszínűségéről.

– Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen csoporthoz tartozik, milyen cigány, mi a kultúrája, honnan ered. Most ebből egy picit kaptak, egy kis ízelítőt és szereztek egy kis információ. Most már valójában rendelkeznek valamilyenféle tudással. Magát ezt így összekapcsoltuk egy kis kulturális bemutatóval  – mondta el Szolnok Ferenc.

A Fund Cigány Alapművészeti Iskola sokat tesz az autentikus roma táncok és dalok oktatásáért. Kovács Katalin, az intézmény igazgatója szerint a fiatalok elköteleződése mellett szükség van a családok támogatására is, éppen ezért hirdették meg családi napként az eseményt.  

– Nagyon fontos, hogy a szülők jelen legyenek ezeken a rendezvényeken. Mivel a szülők azok, akik kell, hogy a gyerekeknek lássák, hogy milyen hagyományt, kultúrát szeretnének folytatni, amit őseiktől is tanultak. Ez ezeken a toborzókon sikeres szokott lenni, ha a szülők a gyerekekkel együtt megismerkednek és be tudjuk mutatni nekik a csoportunkat – fogalmazott Kovács Katalin, az iskola igazgatója.

A rendezvény házigazdája, Kopár Antal hosszú évek óta igyekszik ápolni a roma kultúrát a zenéjén keresztül. Úgy fogalmazott, az ilyen események az értékek megtartása, illetve az identitás formálása szempontjából is fontosak.

– Megtanultunk olyan dolgokat a szüleinktől, nagyszüleinktől, a roma közösségünktől, itt Nagykanizsán is. Orsós Ferenctől, aki az iskolának az alapítója volt – innen származott– ő nagyon sok mindenre tanította az én generációmat, akik most népzenészek, néptáncosok, országosan vagy nemzetközileg ismert zenészek lettek. Fontosnak tartjuk, hogy ugyanez a folyamat történjen és visszahozzuk kicsit a múltat –  hangsúlyozta Kopár Antal.

Az est során a FUND Cigány Alapművészeti Iskola táncosai szórakoztatták műsorukkal az egybegyűlteket.

Forrás:https://kanizsaujsag.hu/hir/202208/fontos-hogy-a-roma-fiatalok-tisztaban-legyenek-a-kulturalis-oroksegukkel